Tuesday, December 18, 2012

Etiket Meja Makan


ETIKET MEJA MAKAN

18 Disember 2012

 

Oleh     Dr. Usang Anak Ngrambang

             Ketua Unit Kemahiran Dinamika

 

Salam sejahtera pelajar KML, berikut adalah beberapa panduan etiket meja makan.

Keperibadian kita semasa majlis makan rasmi   dapat digambarkan melalui penampilan diri semasa majlis berkenaan. Makan bersama orang lain merupakan satu bentuk perkongsian yang amat besar ertinya untuk mewujudkan suatu suasana yang tenteram dan menyenangkan semasa menikmati  juadah.  Berikut adalah beberapa tips yang perlu diberi perhatian semasa makan di majlis makan rasmi.

Perkara yang perlu dilakukan sebelum makan.Keluar dan masuk hendaklah melalui sebelah kanan kerusi tempat duduk anda. Sebaik sahaja duduk (kerusi berhadapan ‘setting’) ambil napkin dan   letakkan di atas riba secara perlahan (bukan dikibas). Jangan mengalih, membelek-belek pinggan dan kutleri (untuk melihat jenama) atau menukar susunannya . Jangan lapkan pinggan/kutleri   (menjatuhkan air muka tuan rumah/pihak hotel).

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa majlis makan rasmi ialah seperti berikut. Makanan dihidangkan dari sebelah kiri anda. Minuman dihidang dari sebelah kanan. Pinggan kotor diambil dari sebelah kanan. Peraturan menggunakan kutleri ialah dari luar ke dalam. Sup yang masih panas jangan pula ditiup. Biarkan sup sejuk sendiri. Jangan mengangkat mangkuk dan menghirup terus dari mangkuk. Untuk mengelakkan sup yang dihirup tidak tumpah, waktu menyuap hendaklah    tundukkan kepala sedikit. Menyenduk sup ke arah tengah meja dan di makan dari sisi sudu.

Tunggu semua di meja mendapat makanan (sup/makanan utama) sebelum anda mula makan. Apabila memakan masakan utama seperti steak/ayam atau bahan-bahan pengiringnya, bahagian utama diletakkan hampir dengan anda . Potong kecil-kecil makanan utama dan suap ke mulut satu persatu. Jika hendak bertutur, letakkan kutleri sebentar . Apabila makanan diedarkan dari seorang ke seorang, memadailah anda mengambil bahagian yang terdekat sekali

Jika anda memerlukan krim/susu dan gula untuk kopi, tuang krim/susu dahulu, kemudian gula dan kacau perlahan-lahan. Sedapat mungkin, elakkan daripada merokok di meja makan,  kecuali semasa menghadapi kopi (minta izin daripada tetamu lain dahulu). Elakkan sendawa dan bersin di meja makan. Jika tidak dapat dikawal, tutup mulut anda dengan napkin, tunduk sebelah kiri dan bersin (atau cepat-cepat tahan nafas dengan memicit hidung).

Faktor lain yang perlu diambil berat ialah mengunyah makanan haruslah dengan mulut yang       tertutup agar tidak mengeluarkan sebarang bunyi. Jangan bercakap dengan mulut yang dipenuhi makanan. Jangan menggunakan tangan atau sebarang pencongkel gigi. Sebaiknya ia dilakukan di toilet. Ketika di meja makan, jangan pula kamu bersolek dan mendandan rambut. Semua ini         seeloknya dilakukan di toilet. Elakkan merokok di meja makan.

Sekian, terima kasih

Tuesday, December 11, 2012

Pembentangan Pelajar II

Pembentangan pelajar sudah berjalan bermula pada 3 Disember 2012. Topik yang dibentangkan adalah topik Penampilan Diri. Saya ingin berkongsi beberapa tips semasa membuat pembentangan. Melalui pemerhatian saya selama 2 minggu terdapat beberapa perkara yang perlu diambil perhatian. Antaranya:

  1. Slide power point - kumpulan pembentang perlu menyediakan slide dengan clean background atau pun background yang bersih, kosong dan simple. Perkara ini boleh memberi kesan kepada audience lebih fokus dan memberi perhatian terhadap isi kandungan yang dipaparkan oleh pembentang. Di sini pendekatan less is more adalah sangat relevan.
  2. Fontfont  yang dicadangkan adalah Arial dan size adalah 12 atau 14.
  3. Masa -  Masa yang diberikan adalah 45 minit. Kumpulan pembentang haruslah bijak membahagikan masa dan giliran pembentang terhadap subtopik di dalam pembentangan.
  4. Body language - apabila membuat pembentangan pastikan eye contact  dengan audience berlaku. Jangan takut atau segan untuk memandang kepada audience. Berdirilah dengan yakin dan tenang apabila membuat pembentangan. Facial expression juga perlulah manis dan sesuai. Jangan terlalu beku atau janggal.
  5. Intonasi - Volum suara dan intonasi perlulah diberi perhatian. Jangan membentang dengan suara yang keras, kasar atau terlalu perlahan. Biasakan penggunaan Bahasa Melayu yang standard. Sekiranya ingin menerangkan sesuatu di dalam Bahasa Inggeris, pastikan ayat yang digunakan mudah difahami oleh audience. Suara perlulah jelas, terang dan bahasa yang digunakan adalah mudah difahami oleh audience.
  6. Senarai rujukan - Pastikan di dalam slide terakhir senarai rujukan perlu dipaparkan. Rujukan perlu ditulis di dalam format APA. Acknowledgement terhadap sumber adalah penting. Bahan yang diperoleh dari pelbagai sumber perlu dimasukkan di dalam senarai rujukan.Pastikan pembentang mencari bahan dari pelbagai sumber mengikut keutamaan iaitu buku, kamus, majalah, suratkhabar dan laman web.
  7. Penampilan diri - Penampilan diri semasa membuat pembentangan adalah kemas dan bersih. Pakaian yang digunakan sebenarnya dapat membantu meningkatkan keyakinan diri pembentang. Warna pakaian adalah yang sesuai dengan warna kulit dan usia. Jangan 'terlampau' apabila mengenakan pakaian.